Hoe moet je bloembollen planten?

Tulpen

Bloembollen planten is simpel en iedereen kan het!

Open jouw bloembollen pakket direct nadat je het hebt ontvangen, want de bollen hebben verse lucht nodig (bloembollen ademen!). Het beste is om de bloembollen na ontvangst direct te planten. Als dit niet lukt, bewaar de doos dan geopend op een droge en koele plek, zoals in de garage of kelder.

Het planten van de bloembollen

Begin met het goed losmaken van de aarde op de plek waar de bloembollen geplant worden. Gebruik hierbij een spade om de aarde gemakkelijker bewerkbaar te maken.

Houd bij het planten van de bloembollen een plantafstand aan van 3 keer de breedte van de bol. Daarnaast moet de diepte van het planten ook 2 tot 3 keer de hoogte van de bol zijn. Zo moeten tulpen van 5 cm bijvoorbeeld 10 cm diep en 15 cm uit elkaar geplant worden.

Maak vervolgens een gat met een spade of een speciale bollenplanter. Plaats de bloembollen in het gat met de punt omhoog en de wortelaanzet naar beneden. Maak het gat daarna dicht met de uitgegraven aarde en druk deze lichtjes aan.

Direct na het planten is het belangrijk om de bloembollen water te geven. Hierdoor wordt de ontwikkeling van de wortels gestimuleerd. Hoe eerder de wortels worden gevormd, hoe groter de kans is dat de bloemen goed zullen bloeien en des te beter zijn de voorjaarsbloeiers bestand tegen kou en vorst

Je kunt bloembollen planten in aarde (potgrond). Dit kan in de tuin in de volle grond of in potten. Ben je creatief? Dan kan je bijvoorbeeld een paar klompen of een oude gieter met potgrond vullen en hier wat bloembollen in planten.

Hoe ver uit elkaar je de bloembollen moet planten? Het is aan te raden om de bollen ongeveer 3 keer de bolmaat uit elkaar te planten. Bij ongeveer 10 tot 15 cm uit elkaar zit je altijd goed.

Bloembollen Planten

Grondsoort en afwatering

In sommige grondsoorten wordt het water gemakkelijk afgevoerd (zandgrond), terwijl het in andere grondsoorten zoals klei het langer vochtig blijft. Bloembollen houden niet van een te natte grond. Als de bollen in een vochtige grond worden geplant, is het belangrijk om maatregelen te nemen voor het afvoeren van overtollig water. Het is mogelijk om de grond iets lichter te maken door er bijvoorbeeld zand of compost doorheen te mengen. Een andere optie is om voor het planten van de bollen wat fijne kiezels of kattengrit in de plantgaten te strooien om de afwatering te verbeteren.

Grondsoort voor bloembollen planten

Bereid je voor op het planten van de bloembollen. Zorg voor een schep, handschoenen en een gieter of tuinslang. Deze zijn te koop bij diverse tuincentra.

Tip! Ongeacht de grootte van je tuin, is er altijd wel een geschikte plek om bloembollen te planten. Bijvoorbeeld in een border tussen de vaste planten. Normaal gesproken bloeien borders pas vanaf half mei, maar met vroege voorjaarsbollen kun je al eerder genieten van een mooie bloeiende border. Krokussen en voorjaarsanemoontjes (Anemone blanda) kunnen bijvoorbeeld worden geplant tussen lage vaste planten aan de rand van de border. In de ruimte tussen hogere vaste planten kunnen tulpen, prairielelies (Camassia) en statige sieruien worden geplant. Ook voor plekken met wat meer schaduw zijn er geschikte bollen, zoals Scilla (sterhyacint), Chionodoxa (sneeuwroem), Erythronium (hondstand) en bepaalde soorten narcissen. Deze bollen zorgen voor kleurrijke accenten tussen bladverliezende en bladhoudende heesters